Det självklara valet

NVK logotyp
utv
fronter
dds
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-444 57, 0223-447 05
0223-291 81 eller vux(at)nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

euinfopoint

EU-infopoint

Vad är detta?

...kanske du tänker nu. Därför uppmanar vi dig att läsa vidare så att du förstår vad vår EU infopoint är, varför den finns och vår förhoppning är att du ska få användning av sidan oavsett om du är elev, lärare eller något annat.

Du ska också veta att detta är ett ”levande dokument”, det vill säga vi ska uppdatera den med jämna mellanrum.

Vilka är vi?

Jo, vi är 17 elever i SA15 som under en tid har arbetat som ”juniorambassadörer för EU” och det hänger ihop med att våra lärare har ansökt om att NVU ska bli en EPASP-skola.

 

Här besöker vi saltgruvan i Krakow.

Här besöker vi saltgruvan i Krakow.

Vad är EPASP?

I spåren av utredningen ”EU på hemmaplan”, som du kan läsa genom att klicka här, så bestämdes det att göra något åt det ljumma intresset för- och den låga kunskapsnivån kring EU. Det visade sig ju att lära om EU på till exempel samhällskunskapslektionerna inte har varit så jättelyckat så vad bör göras för att öka engagemanget och intresset för EU bland både elever och lärare i skolan?

Det har gjorts flera olika satsningar från både myndigheter (UHR) och institutioner i EU (parlamentet). Lärare har fått möjlighet att utbilda sig till ”Skolambassadör för EU” och på NVU är Ingela Klingestedt en sådan. För att engagera elever har Europaparlamentet startat ett program som förkortas EPASP (Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram,) som lärarna på samhällsvetenskapsprogrammet ansökte om att få delta i, vilket du kan läsa mer om genom att klicka här.

Lyckligtvis fick vi ett positivt besked och är nu en av 29 skolor i Sverige som blev antagna till programmet. I hela EU är det 650 skolor som deltar.

Framtiden?

Om vi får utmärkelsen kommer vi att vidareutveckla detta arbete där en större spridning till andra program är viktigt. Planer finns att inom ramen för elevrådet bilda en grupp där EU- intresserade juniorambassadörer ingår, det vill säga att elever får ansöka om att aktivt arbeta med EU-frågor.

 

Se vad NVU:s elever kan om EU

Sidansvarig:

Ingela Klingestedt

Senast ändrad:

2017-12-04

Scrolla upp