Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Brinellelev antagen till prestigefylld sommarforskarskola

Bild på Elsa

2021-05-25 Research Academy for Young Scientists, förkortat Rays, är en sommarforskarskola för unga som i framtiden vill bli ledare för forskning inom naturvetenskap och teknik. Ansökan är väldigt krävande och urvalet är ytterst selektivt.

- Det är med glädje jag kan meddela att en av Brinellskolans elever, Elsa Zachrisson, har blivit antagen till 2021s upplaga av Rays. Detta är en otrolig merit för henne, och något ni som skola bör vara mycket stolta över, meddelar Max Kenning, projektledare Rays For Excellence.

Elsa, som läser naturvetenskapliga programmet, har själv ansökt till Rays och har även fått rekommendationsbrev från lärare, bland annat Christina ”Kicki” Larsson som undervisar Elsa i matematik och kemi. Kicki har känt Elsa sedan hon gick i åttonde klass då Elsa deltog i Brinellskolans eftermiddagsaktiviteter ”gymnasiematte för nioendeklassare”.

- Elsa läste redan under år 9 in de första gymnasiekurserna i matte, parallellt med att hon läste nians kurs i matematik på sin egen skola. Det gjorde Elsa med lysande resultat. Bland det bästa jag har sett under mina 20 år som lärare, berättar Kicki som också påtalar att Elsa är en god kamrat som alltid är positiv och intresserad.

Hur känns det att bli antagen till Rays?
- Jag blev överraskad när jag fick beskedet. Det känns otroligt kul och spännande och jag ser verkligen fram emot den här sommaren, säger Elsa.

Elsa hoppas på roliga veckor med nya kompisar och så klart lära sig nya saker och få erfarenhet av forskning. Projektledaren Max Kenning vågar lova en upplevelserik sommar för Elsa.

- Hon kommer få uppleva en sommar utan dess like, präglad av möten med likande elever och sociala aktiviteter. Hon kommer dock främst få genomföra praktisk forskning på ett av Sveriges ledande universitet under handledning av en framstående forskare för att till slut skriva en vetenskaplig rapport av mycket hög kvalité. Under Rays kommer hon även få ta del av inspirationsföreläsningar från alla kanter av vårt avlånga land och om pandemin tillåter, även internationella sådana.

Framtid inom forskning
- Vi ser och tror att Elsa kommer bli en pionjär och världsledande inom forskning och världen av akademia, och har därför gett henne denna möjlighet. Även fast åstadkommandet främst är Elsas, vill vi ta tillfället i akt för att tacka er som skolledare som sköter en skola som banat väg för en sådan framstående elev, uppger Max Kenning.

Elsa vet redan nu att hon vill studera vidare efter studenten från naturvetenskapliga programmet.

- Troligtvis kommer jag studera en civilingenjörsutbildning i fysik. Jag har planer på att någon gång i framtiden plugga en tid utomlands, berättar Elsa.

Självfallet är Brinellskolan stolta över Elsas prestation och önskar henne lycka till i sommar, samtidigt som vi hoppas att hon inspirerar fler ungdomar och har mycket intressant att dela med sig av i höst.

Information om Rays for exellence

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp