Det självklara valet

NVK logotyp
utv
fronter
dds
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-444 57, 0223-447 05
0223-291 81 eller vux(at)nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Brinellelever del i forskarteam

Brinellelever som forskar i vattenrening

Elever från natur och teknik årskurs två deltar under en hel vecka i forskarteamet i Vassbo där de bedriver projekt inom vattenrening, solenergi, mikrobiologi och beräkning av träds koldioxidupptag.

Att delta i forskarteamet i Vassbo är en unik möjlighet som NVU:s gymnasieskola har gett sina natur- och teknikelever de senaste åren. Till skillnad mot några timmars labb i skolan får eleverna under en hel vecka bedriva forskning med riktiga forskare på gymnasieforskarskolan i vackra Vassbo.

- Det är en jätterolig grupp att arbeta med. De driver projektet framåt, ställer frågor och tar initiativ, berättar "Hedda", eller Hed Kerstin Larsson som hon egentligen heter.

Hedda har hand om gruppen som forskar inom vattenrening. Eleverna har utrett hur man blir av med olja och vad som är mest effektivt att döda bakterier med, klorin eller sprit. Under vattenreningen kontrollerar de grummel, färg, ph och reningsgraden samt i vilken ordning reningen är mest effektiv. De forskar även i hur mycket medicin som blir kvar i vattnet, vilket är ett mycket aktuellt ämne.

Solenergi och teknik

En grupp elever har byggt solfångare av olika material,och mäter sedan verkningsgrad. Innan de har placerat ut solfångarna har de även kontrollerat hur solen står under dagen, för att få den ultimata placeringen. Insamlad data skrivs sedan in i excelformulär, och eleverna får praktiskt använda den kunskap de fått hittils under gymnasietiden.

- Det är bra för vi får använda en hel del kul teknik och mobiltelefonerna, säger eleverna.

Ökad gemenskap

Förutom ämnes- och forskarkunskap lär sig eleverna även att arbeta i grupp.

- Vi lärare märker många positiva effekter i gemenskapen, självförtroendet och samarbetsförmågan. Dessutom är Vassbodagarna en perfekt kick-off inför gymnasiearbetet de ska göra i årskurs tre, berättar, Christina Larsson, lärare på Brinellskolan. 

Samarbete med högskolan

Vassboprojektet bedrivs av Högskolan Dalarna i Vassbo med finansiering från Ljungbergsfonden. Syftet med projektet är att stimulera elever till vidare studier inom naturvetenskap och teknik.

 

Elever vid dator

Eleverna beräknar hur mycket koldioxid olika sorters träd kan ta upp.

Elever som skriver solenergidata

Eleverna samlar in data från solfångare i olika material.

Elever forskar i vattenrening

Elever forskar i vattenrening och kontrollerar bland annat färg, renhet och ph. Personalen på Vassbo är imponerade av elevernas arbete.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-04-13

Scrolla upp