Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Cancern som öppnade möjligheter

Porträttbild på Anders Södergård

2019-10-02 Det är en tumör. Den är elakartad. Den är i huvudet. År 2006, när Fagerstasonen Anders Södergård var 25 år och studerade sjunde terminen på läkarprogrammet, kom beskedet om hjärntumören. Nu är han 38 år gammal och något av en expert på att se möjligheterna i livet och fylla det mestadels med glädje både för sig själv, sina patienter och sin omgivning.

Anders Södergård studerade på Brinellskolan där han läste naturvetenskapsprogrammet. Han hade lätt för sig i skolan och kunde ägna fritiden till träning, vänner och musik.

En lärare sa under studietiden till Anders att ”Du är duktig i skolan Anders, men du lider av mundiarré”.

Och snacka det kan Anders. Så bra att han faktiskt jobbar med att hålla föreläsningar, vilket han älskar. Och han har märkligt nog den där tumören att tacka.

- Det händer att folk säger att det är orättvist att jag drabbades av cancer. Men jag ser det inte som att något i grunden är vare sig rättvist eller orättvist. Saker händer och dåliga saker kan generera något positivt, även om det kan vara omöjligt att se för stunden.

Ser det positiva

En av de styrkor Anders besitter, som ökar livskvalitén, är just att han väljer att se det positiva och se möjligheterna.

- Tumören är just nu positiv, så länge den håller sig inaktiv. Cancern har gett mig något bra. Utan den hade jag inte kunnat skriva mina böcker eller vara ute och hålla föredrag, säger Anders.

Något som ligger Anders varmt om hjärtat är livskvalitet. Och för att förbättra sin livskvalité finns det områden som inte går att bortse ifrån.

- Vi måste äta, vi måste sova och vi måste röra på oss. Det ska finnas med i vårt dagliga schema innan vi plockar in annat. Annars är oddsen för att må bra inte så goda.

Anders vet det som läkare, han vet det som patient. Anders pratar om hälsostatistik, hjärt- och kärlsjukdomar och forskningsresultat som om han berättade vad han gjorde i helgen.

Bild på Anders Södersgård i Brinellskolans elevhall.

Anders Södergård i elevhallen Brinellskolan.

Nödvändigt att motionera

Till gymnasieelever och ja, faktiskt till alla önskar Anders inspirera till rörelse.

- Det går inte att bortse från att vi måste röra på oss. Det minskar risken för ett flertal sjukdomar, och det kommer garanterat få dig att må bättre. Hjärnan blir dessutom effektivare och inlärningsförmågan förbättras, berättar Anders.

Förutom rörelsebristen som faktiskt råder i Sverige idag så är stress ett problem hos såväl skolungdomar som vuxna. Anders råd är att se till att inte skapa sin egen stress.

- Om datorn hänger sig eller skrivaren är trasig så att man måste gå en trappa upp för att hämta utskriften, då kan det lätt skapas en onödig stress. Men här har vi alla en möjlighet att byta perspektiv och se det positiva. “Yes, nu fick jag röra på mig lite!”

Ett ytterligare råd vid en stressad situation är att fundera över vad som är det värsta som kan hända och fundera på om det är så himla farligt, egentligen.

- Det är onödigt att stressa och det är inte bra. Man tappar energi och ork och det blir ännu lättare att man väljer att äta något onyttigt och vila istället för att röra på sig. Kortisol, som bildas vid stress, är skadligt för hjärta och kärl.

Men vad gör man då, när kroppen säger att den är trött och vill vila?

- Lyssna inte alltid på kroppen. Den är byggd för att spara energi. Men i dagens samhälle behöver kroppen snarare egentligen göra av med överskottsenergi då vi äter för mycket och rör oss för lite. Men det har evolutionen inte hunnit med. Det finns faktiskt inget snabbt sätt att göra av med överskottsenergi, vi är inte gjorda så.

Ökad skärmtid och stress

Ett ytterligare stressmoment numera kan vara sociala media, som också kan bli en tidsfälla.

- Jag har själv valt bort sociala media som Instagram. Det kan ju vara kul att se vissa inlägg, men för mig ger det mer negativt än positivt.

- Visst kan det för ungdomar vara positivt att inspireras och peppas av vissa inlägg, men jag tror risken är större att det avskräcker och att många unga mår dåligt av den jämförelse som sker på sociala media. Det skapar lätt stress och stillasittande skärmtid.

Anders är optimist. Har alltid varit. Och tur är väl det för frågan är hur han annars hade hanterat sin sjukdom. Att 25 år gammal få veta att huvudvärken berodde på en elakartad hjärntumör. Att opereras i skallen och vakna upp utan att kunna styra högra kroppshalvan och ha stora problem med talet. Att kämpa fast en njure inte fungerar som den ska, att andas fast lungorna fick massiva blodproppar. Att komma tillbaka efter att ha tappat 12 kilo muskler och spenderat tunga månader på sjukhuset. Att minst en gång om året göra en magnetkameraundersökning av huvudet och vänta på besked om det skett någon förändring – är tumören tillbaka?

- Ja men trots att jag är optimist vill jag heller inte verka för klämkäck och ta allt med en klackspark. För så är det inte. Jag är också ledsen men tycker det hör till livet.

Livet ja, något som Anders inte ser som en självklarhet. Inte för honom och inte för någon. Vi vet inte när vi ska dö, bara att vi alla kommer att göra det.

Bild på Anders Södergård svartvit.

Bild på Anders från elevhallens fotovägg.

Vad skulle du ångra på dödsbädden?

Vad är då meningen med livet? Kanske den största fråga som finns. Men del av svaret för Anders är i alla fall att ha livskvalité. För att göra val som inte ångras tar Anders själv hjälp av erfarenheter från Bronnie Ware, som arbetat med döende patienter och sammanställt de fem vanligast ångerpunkterna på dödsbädden.

1. Jag önskar att jag vågat leva ett liv sant mot mig själv – inte ett som andra förväntade sig.

2. Jag önskar att jag inte jobbat så hårt.

3. Jag önskar att jag vågat uttrycka mina känslor mer.

4. Jag önskar att jag hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare.


Anders går igenom elevhallen, ser ned för trappen på de skåplängor där han hade sin plats under studietiden på Brinellskolan. Han ler och går vidare. Vi tar en bild vid fotoväggen över tidigare elever på Brinellskolan. Där finns även Anders med. Intervjun är slut men Anders lämnar gärna bestående intryck. Kanske är det därför han är så omtyckt bland patienter. För att han vet hur det är att kämpa i motvind och för att han lämnar avtryck.

Strålmannen

Vill du veta mer om Anders så har han både skrivit självbiografin ”Strålmannen” och den motiverande populärvetenskapliga boken ”Så mycket friskare – en sjuk bok om hälsa”. Du kan också lyssna på podden ”Frisk utan flum”. Och du - ät, sov och rör på dig så kommer du att lyckas bättre med studierna. Men viktigast av allt, du kommer att må bättre.

Bokomslag Strålmannen

Anders självbiografi Strålmannen.

Bokomslag Så mycket friskare

En allvarlig men humoristisk bok om hur du tar hand om dig själv.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp