Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

"Lärorik och rolig forskningsresa"

Bild på elever som står på stranden med hinkar med djur och organismer från havet

2020-11-12 I Tärnös marina laboratorium fick vi uppleva processen som en riktig forskare går igenom för att studera olika organismer. Den mest spännande delen av resan var att vi fick känna och se på olika organismer som lever i havet på olika djup. Sådant som Sjögurkor, Sjöstjärnor, maneter, humrar och fenomen som mareld. 

Vi som går naturspecialisering i kemi och biologi årskurs 3 från Brinellskolan fick åka på en studieresa till Tjärnös marina laboratorium. Under de tre dagarna vi var där fick vi lära oss massor om marinbiologiska forskningar. Resan var mycket lärorik och rolig tyckte vi alla. Det här är vår egen skrivning om resan.

I Tärnös marina laboratorium fick vi uppleva processen som en riktig forskare går igenom för att studera olika organismer. Den mest spännande delen av resan var att vi fick känna och se på olika organismer som lever i havet på olika djup. Sådant som Sjögurkor, Sjöstjärnor, maneter, humrar och fenomen som mareld.

Under resan fick vi även lära oss mycket som vi inte kunde tidigare. Exempelvis har vi lärt oss latinska namn på många organismer som vi hade plockat ifrån havet och undersökt i laboratoriet. Ostronpest snäckorna är ett exempel på en häftig art som vi fick höra om av Martin L, forskaren som höll föreläsningen. Namnet av snäckan kommer från att den ofta sätter sig på ostron och konkurrerar med ostronen om födan. Därmed byter snäckorna som lägger sig på första snäckan kön så att den kan anpassa sig och fortplanta. Allt detta skulle vi inte haft möjligheten att se i ett vanligt klassrum.

Resan var riktigt minnesvärd och gav oss många fina upplevelser såsom när vi fick åka med båten och undersöka organismerna som lever i 18- 70 meter djup vatten. En till minne som vi aldrig kommer glömma är när vi gick om kvällarna till stranden och badade i havet. Denna resa gav oss djupare kunskap om hur djupvattensliv ser ut beroende på var de befinner sig och miljöfaktorerna som påverkar dem.

Avslutningsvis vill vi tacka Teknikcollege och företagen i Fagersta som sponsrade våra underbara resa och gav oss möjligheten att uppleva en helt ny värld.

Bild på elever i Tjärnö som står längs stranden och får instruktioner

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2020-11-12

Scrolla upp