Det självklara valet

NVK logotyp
utv
fronter
dds
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-444 57, 0223-447 05
0223-291 81 eller vux(at)nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

NVU:s lärlingsutbildning ger jobb

Bild på Yonatan på fixar en bil

Efter ett läsår på Lärlingsutbildningen har Yonatan Mekonen ett jobb som mekaniker att gå till när utbildningen är klar nu i maj. - Han har viljan att lära sig och är en frisk fläkt i vårt team, säger hans handledare Stefan Åhlén, Motorforum.

Yonatan är 28 år och har bott i Sverige i 4.5 år. Han började i höstas en Lärlingsutbildning inom NVU som innebär att han har läst 900 poäng yrkesämnen på ett läsår, vilket är ganska intensivt. Utbildningen har mestadels bestått av arbetsplatsförlagd utbildning på Motorforum där Stefan Åhlén är hans handledare. Yonatan har också varit på fordonsavdelningen på Brinellskolan där Kjell Lundmark är hans yrkeslärare. En dag i veckan har Yonatan studerat hemma.

- Jag är mycket glad över att alla har varit så hjälpsamma, säger Yonatan och är mycket noga med att tacka Mattias Pålsson som hittat lärlingsplatsen, Kjell som undervisat och Stefan och alla kollegor på Motorforum som är så hjälpsamma.

Integration

Yonatan är ett exempel på lyckad integration, där han direkt efter Lärlingsutbildningen har fått en provanställning.

- Språket har också utveckats jättebra!I början fick vi ta hjälp av engelskan, bilder och Google, nu är han riktigt duktig, säger Kjell.

Men det finns så klart en del yrkessvenska kvar att lära sig. För att kunna göra inbytestest av begagnade bilar behöver han kunna ord som stötfångare, bakskärm med mera.

- Yonatan är motiverad och har ett eget driv, vilket är viktiga egenskaper som räcker långt, säger Stefan.

Mekaniker får jobb lätt

Motorbranschen behöver omkring 2 000 nya mekaniker per år. Skolan producerar 1 000 mekaniker per år, vilket gör att det saknas personal. En rapport från Skolverket visar också att elever från fordons- och transportprogrammet har högst etableringsgrad på arbetsmarknaden bland alla gymnasieprogrammen. Har man ett intresse för att meka med fordon och viljan att göra ett bra jobb -ja då är det alltså inga problem att få jobb. (Läs mer).

Kjell Lundmark, lärare NVU, Yonatan Mekonen, lärling, Stefan Åhlén, handledare.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-05-09

Scrolla upp