Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Studiebesök för att tänka som en forskare

Elever från Natur- och teknikprogrammet har besökt Lorén Centret på Tjärnö. Från vänster: Nellie Vahlstedt, Victoria Jonsson, Eira Jansson, Zena Alomar, Philip Nguyen, Alaa Eddin Alakrami.

Elever från Teknik- och naturprogrammet har varit till Tjärnö för att läsa sig mer om marinbiologi. - Dagarna på Tjärnö var väldigt roliga och lärorika och har inspirerat oss till vidare studier, säger eleverna. Här är deras egen text om studiebesöket.

Dagarna på Tjärnö delades upp i två delar: ”Att tänka som en forskare” och ”Filmning i djupet”.

Första delen började med en genomgång av Tjärnö och dess artrika miljö. Den innehöll också en mall för hur man skriver en bra labbrapport och om invasiva arter. En invasiv art är en organism som introducerats, till ett nytt område, av människan. I det nya området har arten inga konkurrenter, vilket gör att den snabbt kan föröka sig och detta kan störa, och ibland skada, ekosystemet.

Fältarbete

Efter genomgången skulle vi ut i fält. Vi tog på oss vadarstövlar, och fick med oss varsin håv, hink och vattenkikare och begav oss mot ett lågvattenområde i nära anslutning till centret. Väl där skulle vi samla in så många olika arter som vi kunde hitta i vattnet. Som tur var hade vi strålande sol hela tiden! Vi samlades sedan kring en av forskarna som berättade om alla de olika arter som vi hade hittat. Efter lunch var det dags för labb! Vi skulle då utforma ett eget experiment med en frågeställning som vi sedan skulle genomföra och besvara. Meningen med uppgiften var att vi skulle lära oss att arbeta som en forskare.

Ute till havs

Under den andra delen av utflykten befann vi oss ute till havs på fartyget ”Nereus”. Där sänkte vi ner tuber på olika djup, som mest 100 meter, för att kunna jämföra salthalt och vattentemperatur. Vi sänkte också ner en stor skrapa på havets botten som tog med sig prover från havsbotten upp till båten. Dessa prover fick vi sedan undersöka för att se vilka olika organismer som lever där. Sedan var det också tänkt att vi skulle få vara med när de skulle sänka ned en vattenfarkost som skulle filma havsbotten live. Tyvärr funkade inte tekniken men forskarna lyckades lösa det på ett smidigt sätt. Istället för att titta på det live ute i kylan så fick vi titta på en gammal inspelning av samma sak inne i värmen. Därför kände inte vi att det var någon skada skedd.

Akvariebesök

Förutom labbarna under dagarna, fick vi under vår fria tid gå i Centrets akvarium. Det tyckte vi var väldigt häftigt eftersom att de där hade samlat arterna i en ordningsföljd som efterliknade där de befinner sig i verkligheten i havet utanför Tjärnö, vid Kosterhavets nationalpark. Från havskant till djupare vatten. Vissa av arterna som vi fick se är exklusiva för det området. 

- Dagarna på Tjärnö var väldigt roliga och lärorika och har inspirerat oss till vidare studier!

Det var Göteborgs Universitet som anordnade studiebesöket.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp