Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Utbildning för starkare elevdemokrati

Bild på föreläsare Joel Sjövall och en grupp elever i aulan

2019-10-03 Med humor, allvar och konkreta övningar har Brinellskolans elever fått gå utbildning både för att kunna vara en del av elevrådet och för att kunna vara elevskyddsombud. En viktig del för elevdemokratin och en god erfarenhet inför framtida jobbsökande.

Det är Joel Sjövall, Visionsfabriken, som har hållt i de båda utbildningarna. Han fångar snabbt elevernas uppmärksamhet och varvar utbildningarna med teori, inspiration, teambulding och workshops.

Eleverna får i början en uppgift att tillsammans med en grupp bygga ett torn av spagetti med en marshmallow i topp. Högst torn efter 18 minuter vinner. Det högsta tornet på onsdagen blev 69.2 cm. Men egentligen var det inte tävling med vinnare och förlorare.

- Syftet är att visa att nyckeln till framgång är samarbete, trots att gruppen är olika. Lärdomen är att se olikheterna som en tillgång och möjlighet, och att kunna jobba ihop, säger Joel.

När det gäller elevrådsutbildningen påpekar Joel att det är viktigt att ha hårda krav även på sig själv, inte bara skolan. Han drar paralella exempel till trafiken, där det inte är ovanligt att man ställer hårda krav på medtrafikanter, men man själv tummar lite på reglerna.

- Om Adolf Hitler representerar en ledare som använder ledarskapet på ett dåligt sätt och Martin Luther King representerar hur man kan använda ledarskapet på ett bra sätt, vart på skalan vill du vara som elevrådsrepresentant?

Visionsfabrikens hemsida

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp