Det självklara valet

NVK logotyp
utv
fronter
dds
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-444 57, 0223-447 05
0223-291 81 eller vux(at)nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Bild på bok med flygande bokstäver

Digitala verktyg för att klara studierna

Lärstudion erbjuder alla elever inom NVU digitala lärverktyg för att göra det lättare att studera.

Det gäller alltså både dig som gymnasieungdom och vuxen. Du får via moderna lärverktyg hjälp med stavning, läsning, ord och grammatik.

NVU har ansökt om och fått pengar för detta från Specialpedagogiska myndigheten, SPSM. Lärstudion är nu i uppstartskedet med tanken att senare kunna utvecklas vidare till ett resurscenter för att stödja elever i behov av stöd i utbildningen.

Kontakt

Välkommen att maila: larstudio@nvu.se

LÄRVERKTYG

ClaraRead Plus

I ClaroReadPlus finns talsyntes med många röster på olika språk, rättstavning med bildstöd, digitala tankekartor och ett program för att samla fakta från olika digitala källor. Det finns många olika funktioner i programmet som kan vara ett stöd och en hjälp för alla elever, på olika sätt, samt bidra till att underlätta studierna, motivera och vara ett språkutvecklande hjälpmedel.

Youtube ClaroRead

ViTal

ViTal är en talsyntes som läser upp och kan spela in skriven text. ViTal är ett program som fungerar tillsammans med Microsoft Office, Open Office och Star Office. Programmet innehåller över tio olika röster, på ett flertal olika språk, vilket innebär att ViTal kan användas även i annan språkundervisning än den svenska.

Se information om ViTal på YouTube

StavaRex

Grava stavfel: Rättstavning är viktigt, och Stava Rex klarar av att rätta grava stavfel som shonalist (journalist), asusijera (associera) och schenrel (generell) bättre och mer effektivt än andra rättstavningsprogram.

Lättförväxlade ord: Tack vare tusentals exempelmeningar får du med Stava Rex även hjälp med så kallade lättförväxlade ord. Detta är ord som hjärna/gärna, bussen/busen, släckt/släkt. Exempelmeningarna hjälper dig att avgöra om stavningen är korrekt eller inte för sammanhanget.

Grammatik och uttryck: Stava Rex ger stöd för grammatik- och uttrycksfel som både personer med svenska eller annat modersmål kan göra, t.ex. meningsbyggnadsfel som Jag tror att jag kommer alltid att klara det eller särskrivningar som jätte gärna (jättegärna).

Se information om StavaRex på YouTube

SpellRight

Witch eller which? SpellRight hjälper dig att stava rätt på engelska. 

 Se information om SpellRight på YouTube

 

Gustavas Ordböcker

Gustavas Ordböcker innehåller både den Svenska ordboken och Engelsk ordbok har tagits fram med enastående sökmöjligheter.

Det är till och med möjligt att hitta ord, både svenska och engelska, även om man har skrivit in ordet felstavat.

Ett inbyggt program ger förslag på rimliga ord med rätt stavning. Exempel: Om du skriver in ”inaf”, frågar programmet om du menar ”enough”.

Se information om Gustavas Ordböcker på YouTube.

Inläsningstjänster

Inläsningstjänst: Många av NVU:s kursböcker finns inlästa och alla har tillgång till detta.

Legimus: En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Den kan bestå av bara ljud eller text och ljud. Här finns skönlitterära böcker.

Finns även som app till telefonen, se intruktion här.

Scrolla upp