Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Bild på bok med flygande bokstäver

Lärstudio - för lättare studier

Lärstudion erbjuder alla elever inom NVU digitala lärverktyg för att göra det lättare att studera.

Det gäller alltså både dig som gymnasieungdom och vuxen. Du får via moderna lärverktyg hjälp med stavning, läsning, ord och grammatik.

Lärstudion började som ett projekt i samarbete med Specialpedagogiska myndigheten, men är nu permanent inom NVU. Lärstudion är både ambulerande, digital och finns fysiskt i A-huset på Brinellskolan.

Nyhet

Från höstterminen 2019 är alla nya datorer till ungdomselever utrustade med verktygspaketet ClaroRead Plus. Övriga ungdomselever kan få programmet installerat på sina datorer efter kontakt med Lärstudio.

På vuxenutbildningen finns datorer som är utrustade med ClaroRead Plus. Elever som är i behov av programmet på sina privata datorer, kan kontakta Lärstudio för mer information.

Kontakt

Välkommen att maila: larstudio@nvu.se

LÄRVERKTYG

ClaraRead Plus

I ClaroReadPlus finns talsyntes med många röster på olika språk, rättstavning med bildstöd, digitala tankekartor och ett program för att samla fakta från olika digitala källor. Det finns många olika funktioner i programmet som kan vara ett stöd och en hjälp för alla elever, på olika sätt, samt bidra till att underlätta studierna, motivera och vara ett språkutvecklande hjälpmedel.

Youtube ClaroRead

StavaRex

Grava stavfel: Rättstavning är viktigt, och Stava Rex klarar av att rätta grava stavfel som shonalist (journalist), asusijera (associera) och schenrel (generell) bättre och mer effektivt än andra rättstavningsprogram.

Lättförväxlade ord: Tack vare tusentals exempelmeningar får du med Stava Rex även hjälp med så kallade lättförväxlade ord. Detta är ord som hjärna/gärna, bussen/busen, släckt/släkt. Exempelmeningarna hjälper dig att avgöra om stavningen är korrekt eller inte för sammanhanget.

Grammatik och uttryck: Stava Rex ger stöd för grammatik- och uttrycksfel som både personer med svenska eller annat modersmål kan göra, t.ex. meningsbyggnadsfel som Jag tror att jag kommer alltid att klara det eller särskrivningar som jätte gärna (jättegärna).

Se information om StavaRex på YouTube

SpellRight

Witch eller which? SpellRight hjälper dig att stava rätt på engelska. 

 Se information om SpellRight på YouTube

 

Gustavas Ordböcker

Gustavas Ordböcker innehåller både den Svenska ordboken och Engelsk ordbok har tagits fram med enastående sökmöjligheter.

Det är till och med möjligt att hitta ord, både svenska och engelska, även om man har skrivit in ordet felstavat.

Ett inbyggt program ger förslag på rimliga ord med rätt stavning. Exempel: Om du skriver in ”inaf”, frågar programmet om du menar ”enough”.

Se information om Gustavas Ordböcker på YouTube.

Inläsningstjänster

Inläsningstjänst: Många av NVU:s kursböcker finns inlästa och alla har tillgång till detta.

Legimus: En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Den kan bestå av bara ljud eller text och ljud. Här finns skönlitterära böcker.

Finns även som app till telefonen, se intruktion här.

Scrolla upp